ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Η ενότητα αυτή απευθύνεται κυρίως στους καταναλωτές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων. Προσφέρει πρόσβαση στα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το ΓΕΡΗΕΤ για να βοηθήσουν τον καταναλωτή να επιλέξει υπηρεσία ηλεκτρονικών επικοινωνιών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, καθώς και πληροφόρηση αναφορικά με το περιεχόμενο της βασικής δέσμης υπηρεσιών (καθολική υπηρεσία) που εγγυημένα διατίθενται σε κάθε καταναλωτή από τον υπόχρεο παροχέα. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα καταχώρισης παραπόνου του καταναλωτή εναντίον του παροχέα με τον οποίο είναι συμβεβλημένος.
Όροι και Προϋποθέσεις Διαχείρισης Παραπόνων
1. Η διαδικασία παρέχεται δωρεάν.
2. Ο Επίτροπος δύναται να αρνηθεί την εξέταση μιας υπόθεσης αν ο καταναλωτής δεν έχει απευθυνθεί πρώτα στον παροχέα του και δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα συνοδευτικά στοιχεία από αυτόν.
3. Ο παραπονούμενος ενημερώνεται το αργότερο εντός μίας εβδομάδας για την παραλαβή και εξέταση του παραπόνου του. Η διαδικασία εξέτασης διαρκεί περί τον ένα μήνα, αλλά για την επίλυση του θέματος μπορεί να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος αναλόγως της περιπτώσεως. Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής τηρείται ενήμερος.
4. Η εξέταση διεξάγεται από την Ομάδα Διαχείρισης Παραπόνων, η οποία απαρτίζεται από Λειτουργούς τους ΓΕΡΗΕΤ με τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες.
5. Οι Λειτουργοί που μετέχουν στην Ομάδα Διαχείρισης Παραπόνων ενημερώνουν τον Επίτροπο και εξαιρούνται από τη διαχείριση υποθέσεων στις οποίες είναι δυνατό να προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.
Σχετικά Έγγραφα
Καθολική Υπηρεσία
(Κατεβάστε το αρχείο)
Η ελάχιστη δέσμη ταχυδρομικών υπηρεσιών οι οποίες αποτελούν την καθολική ταχυδρομική υπηρεσία:
(α) μία τουλάχιστον παράδοση κάθε εργάσιμη ημέρα, και όχι για λιγότερες των πέντε ημερών εβδομαδιαίως, ταχυδρομικών αντικειμένων, περιλαμβανομένων και δεμάτων, βάρους μέχρι δύο και είκοσι χιλιογράμμων αντίστοιχα, στην οικία ή στα υποστατικά κάθε προσώπου, ή σε τέτοια ευπροσδιόριστα σημεία, ή άλλως πως, ως ο Επίτροπος εγκρίνει από καιρού εις καιρό,
(β) μια τουλάχιστον περισυλλογή κάθε εργάσιμη ημέρα και όχι για λιγότερες των πέντε ημερών εβδομαδιαίως από κάθε σημείο πρόσβασης, ταχυδρομικών αντικειμένων και δεμάτων που περιγράφονται στην παράγραφο (α),
(γ) παροχή ταχυδρομικών αντικειμένων, αποτελούμενων από την περισυλλογή, διαλογή, μεταφορά και διανομή ταχυδρομικών αντικειμένων και δεμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο (α), σε τιμές προσιτές και ομοιόμορφες παντού στη Δημοκρατία,
(δ) παροχή ταχυδρομικής υπηρεσίας συστημένων και ασφαλισμένων ταχυδρομικών αντικειμένων, σε ομοιόμορφες τιμές παντού στη Δημοκρατία
(ε) η καθολική υπηρεσία περιλαμβάνει τόσο τις εθνικές όσο και τις διασυνοριακές υπηρεσίες.
Τερματικός Εξοπλισμός
(Κατεβάστε το αρχείο)
Ο Επίτροπος είναι η εξουσιοδοτημένη αρμόδια αρχή στην Κύπρο για θέματα Τηλεπικοινωνιακού Τερματικού Εξοπλισμού και της αναγνώρισης της πιστότητας του. Τα δικαιώματα αυτά παρέχονται στον Επίτροπο σύμφωνα με τον περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμο Του 2004, Ν112(Ι)/2004 και τους περί Τηλεπικοινωνιακού Τερματικού Εξοπλισμού (Τηλεπικοινωνιών) Κανονισμούς του 2003 (Κ.Δ.Π. 332/2003)
Τηλεπικοινωνιακός Τερματικός Εξοπλισμός είναι ο εξοπλισμός που προορίζεται να συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα, με οποιοδήποτε τρόπο σε διεπαφές τηλεπικοινωνιακών δικτύων που χρησιμοποιούνται για παροχή υπηρεσιών προσιτών στο κοινό. Τέτοια δίκτυα είναι τόσο τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας όσο και τα δημόσια αναλογικά και ψηφιακά σταθερά δίκτυα τηλεφωνίας καθώς και τα δίκτυα δεδομένων.
Οι κατασκευαστές, εισαγωγείς και εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι Τηλεπικοινωνιακού Τερματικού Εξοπλισμού, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να πάρουν έγκριση τύπου για τα προϊόντα τους πριν τα διαθέσουν στην αγορά αλλά οφείλουν να διασφαλίσουν ότι ο εξοπλισμός αυτός συμμορφώνεται με τους όρους, προϋποθέσεις και προδιαγραφές που αναφέρονται κατωτέρω, με βάση το Νόμο 112(Ι)/2004:
(α) Υποχρέωση συμμόρφωσης τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού με Βασικές Απαιτήσεις, Άρθρο 80 του Νόμου 112(Ι)/2004
(β) Σήμανση Πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 84 του Νόμου 112(Ι)/2004,
(γ) Διενέργεια των απαιτούμενων διαδικασιών για αξιολόγηση της συμμόρφωσης του τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού σύμφωνα με τους περί Τηλεπικοινωνιακού Τερματικού Εξοπλισμού (Τηλεπικοινωνιών) Κανονισμούς του 2003 (Κ.Δ.Π. 332/2003),
(δ) Διασφάλιση επικόλλησης της απαιτούμενης "Σήμανσης Πιστότητας" στον εξοπλισμό από τον κατασκευαστή ή από άλλο υπεύθυνο πρόσωπο,
(ε) Εξασφάλιση Διακήρυξης Συμμόρφωσης του εξοπλισμού από τον κατασκευαστή ή από άλλο υπεύθυνο πρόσωπο.
Διεθνής Περιαγωγή
(Κατεβάστε το αρχείο)
Η υπηρεσία διεθνούς περιαγωγής περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
Πρόσβαση για τον τελικό χρήστη ενός ξένου κινητού τηλεφωνικού δικτύου μέσω της σύνδεσης σε ένα σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας του δικτύου που επισκέπτεται.
Τη δυνατότητα διεκπεραίωσης και παραλαβής κλήσεων από τον τελικό χρήστη ενός ξένου κινητού τηλεφωνικού δικτύου. Τα ακριβή στοιχεία της υπηρεσίας αυτής εξαρτώνται από το χονδρικό προϊόν διεθνούς περιαγωγής που πωλείται από το δίκτυο στο οποίο ανήκει ο τελικός χρήστης και το σχετικό σενάριο διεθνούς περιαγωγής.
Για να είναι εφικτή η παροχή της υπηρεσίας διεθνούς περιαγωγής πρέπει ο παροχέας του δικτύου στο οποίο ανήκει ο τελικός χρήστης και ο παροχέας που παρέχει την πρόσβαση στο δίκτυο του, να έχουν υπογράψει συμφωνία διεθνούς περιαγωγής η οποία καθορίζει τους εμπορικούς όρους και προϋποθέσεις υλοποίησης της υπηρεσίας.
H "Εθνική αγορά χονδρικής παροχής διεθνούς περιαγωγής σε δηµόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών" (αγορά 17), αποτελεί μια από τις δεκαοκτώ (18) αγορές που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις οποίες θα διενεργηθεί ανάλυσης αγοράς στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο όρος "χονδρικές υπηρεσίες διεθνούς περιαγωγής" αντιπροσωπεύει την πρόσβαση και τα λεπτά κίνησης που παρέχει ένα τοπικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε έναν ξένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με σκοπό τη διευκόλυνση των συνδρομητών του στο να διεκπεραιώσουν και να παραλάβουν κλήσεις καθώς επίσης και να χρησιμοποιήσουν τις διάφορες υπηρεσίες του, ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια οι χονδρικές υπηρεσίες διεθνούς περιαγωγής παρέχονται από ένα τοπικό δίκτυο (επισκεπτόμενο δίκτυο) κινητής τηλεφωνίας, σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μιας ξένης χώρας (πάτριο δίκτυο).